Bila kita suka membuat biskut, lebih - lebih lagi jika anda gemar membuat Sugar Cookies, pastinya anda akan mempunyai berpuluh - puluh cookie cutter pelbagai rupa untuk digunakan, dan selain membuat biskut, mereka yang selalu menghasilkan kreativiti melalui fondant juga tidak terkecuali dari memiliki pelbagai jenis cookie cutter ini.

Selain kegunaan diatas, ramai juga memilikinya atas minat membuat bento ataupun sandwich yang comel menarik untuk anak - anak.

Untuk membelinya memang mudah, dengan bentuk yang comel ramai yang amat suka mengumpulnya. Namun agak susah bila semuanya disimpan dalam keadaan tersorok, jadi bila nak digunakan memang harapkan mana yang ingat ataupun yang nampak. Jadi kami ingin membantu anda dengan memberikan idea penyimpanan Cookie Cutter ini dengan cara yang sangat efektif supaya akan nampak semuanya bila nak digunakan!

  • Idea Genius! Hanya cari papan notis sebegini dan sediakan jarum, anda dah boleh gantungkan kesemua cookie cutter dan bila ingin menggunakannya.. wallah! 



via : eatwell101.com



  • Gunakan tempat simpanan berbentuk gaun ini. boleh disangkutkan menggunakan penyangkut baju sahaja, dan dengan poket lutsinar, anda boleh nampak kesemua bahan - bahan yang disimpan. Boleh dapatkan di e-kedai kami. (klik di sini)


  • Bagi yang mempunyai lebih banyak cookie cutter dan ingin kan tempat penyimpanan yang lebih besar, anda boleh cuba cara ini. 


via : eatwell101.com


  • Ini pula jika anda mempunyai cookie cutter yang besar - besar saiznya.. dan nak disusun seperti diatas tidak muat dan akan mengambil ruang yang banyak, jadi buatkan pemisah didalam laci anda dan boleh lambakkan mengikut saiz ataupun kegunaan.

via : eatwell101.com

  • Yang ini agak lucu, namun juga efektif kerana anda akan nampak kesemuanya.. hanya perlu basuh dan lapkan bila ingin digunakan.
 



Jom tengok cara - cara membuat cupcakes berbentuk burung hantu (Owl) yang sangat popular pada ketika ini kerana kecomelannya.

Ianya juga amat mudah untuk disediakan kerana menggunakan biskut Oreo sebagai mata, coklat m&m sebagai anak mata dan juga hidung.

Untuk warnanya kalau nak lebih menarik, buttercreamnya anda boleh gunakan warna ungu muda ataupun merah jambu.. fuh mesti geram jea tengok dan sayang rasanya nak makan!











1/2 cawan kurma dipotong halus.
4 biji kuning telur
2 biji putih telur
70 gram gula castor
1/2 sudu teh emulsifier
70 gram butter cair
70 gram tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar susu serbuk
1 sudu besar serbuk almond







Ayakkan tepung gandum, tepung jagung, susu serbuk dan serbuk almond untuk menjadikan tepung gebu dan ketepikan.

Gabungkan telur, gula pasir dan emulsifier kedalam bowl dan pukul pada kelajuan sederhana tinggi sehingga kembang, iaitu menjadi putih melepak.

Masukkan bahan tepung yang telah diayakkan itu dan teruskan memukul, tapi pada kelajuan sederhana rendah.

Tuangkan butter cair, dan teruskan memukul secara perlahan. Akhir sekali masukkan buah kurma yang sudah di potong halus.

Setelah nampak sebati semuanya, tuangkan adunan kedalam loyang empat segi tepat dan bakar pada suhu 175'c lebih kurang 30 minit, namun pada minit ke 20 anda sudah boleh mula lihat samada kek sudah masak, iaitu dengan mencucukkan pisau pada adunan jika ianya sudah tidak lekat, maknanya ianya sudah masak.

Potong pada ukuran 3cm x 3 cm dan paipkan Ganache sebagai hiasan. Anda juga boleh menggunakan buttercream sebagai hiasan. 

Bagi yang ingin menjadikannya sebagai pendapatan tambahan, boleh sahaja dipotong mengikut saiz kotak yang anda ingin masukkan.






Sambungan dari Tips membuat kek ~ 3

Bila membuat kek, memang selalunya kita harus mengikuti cara ataupun saranan orang yang terdahulu, namun kadangkala jika sesuatu tips atau petua yang baru kita ketahui ini lebih bagus, apasalahnya dicuba kan, lebih - lebih lagi jika ianya memudahkan kerja kita ataupun menjimatkan masa. 

Jom tengok apa tips dan petua menarik dalam pembuatan kek yang dapat kami kongsikan.

Serpihan telur pecah dan masuk kedalam mangkuk.


Basahkan jari anda ketika ingin mengeluarkan serpihan telur itu kerana telur tidak mudah melekat pada jari yang basah.

Gunakan Butter dan Susu untuk menggantikan minyak sayuran dan air.


Untuk mendapatkan kek yang lebih sedap, saranan Chef terkenal Paula Deen, sentiasa gunakan butter dan susu bagi mendapatkan rasa yang lebih enak.

Anda hanya perlu google sahaja untuk mendapatkan jumlah sesuai bagi penukaran itu.

Contohnya : ' 1 cup of vegetable oil to butter in grams '

anda akan dapat jawapannya!



Gunakan Syringe untuk menggantikan piping bag!


Jika membuat biskut, dan anda mahukan kemasa ketika menghias royal icing diatasnya dan rasa leceh nak keluarkan piping bag, anda cuba gunakan syringe dan kerja anda akan nampak lebih kemas!


Keluarkan kek yang sudah dimasak tanpa melekat di loyang.


Jika selalunya kita sapukan loyang dengan minyak, mungkin kali ini kita harus cuba cara yang berkesan ini.

Campurkan 1/2 cawan shortening, 1/2 cawan minyak dan 1/2 cawan tepung kedalam bekas dan sapukan pada loyang.

Percayalah kek akan mudah ditanggalkan dari loyang sebaik sahaja masak.

Jom tengok perkongsian tips ini disini.


Hias kek umpama pro dengan menggunakan kain lace.


Jika anda membakar kek coklat dan inginkan kek anda nampak cantik tanpa menggunakan aising, anda hanya perlu taburkan gula aising atas kain lace diatas kek itu, dan anda akan terpesona dengan hasilnya!

 


Sebiji Cupcake Coklat - Lihat resepi

Ganache - Lihat resepi

Buttercream diwarnakan merah dan merah jambu muda - Lihat resepi

Fondant yang diwarnakan kelabu.

Piping Bag - digunting halus hujungnya



Lakarkan mengikut gambarajah dibawah dan isikan dibahagian dalam lakaran dengan aising bewarna merah.



Tampalkan fondant bewarna kelabu dibahagian bawah supaya menyerupai tayar dan paipkan dibahagian tengahnya asing bagi membentuk rim.

dan paipkan diatas asing merah dua dot putih untuk menampakkan sebagai handle pintu.

Anda juga boleh pelbagaikan dalam hiasan dengan mencampurkan dengan tema ladybird dan basketball.




Bagi yang mempunyai anak perempuan, selain Frozen, Cinderella, Sofia The First juga boleh menjadi pilihan untuk dijadikan tema majlis harijadi. Warna Ungu campuran yang pekat dan muda ini amat mudah didapati dan pilihan barangan dengan lakaran kartun ini juga banyak dijual.

Jika kita memilih tema yang popular sebegini dengan kos yang rendah pun masih dapat merealisasikan majlis harijdi yang gemilang buat sikecil.

Jom tengok 5 idea gabungan kek dan cupcakes dan 5 jenis majlis harijadi dengan Tema Sofia The First.

1. Kek fondant yang sungguh kemas!



2. Idea kreatif dengan cupcakes! Beliau menggunakan gambar dari invitation card sebagai cake topper.

via : Pinterest


3. Kek dengan crown dan edible image Sofia The First.

via : birthdays.momsmags.net

4. Seperti kek Barbie, yang ini hanya menggunakan potongan gambar Sofia The First.


via : celebratingeverydaylife.com

5.  Jom DIY kek Sofia The first!




dan jom kita tengok majlis harijadi pula yang bertemakan Sofia The First!

1. 

2.  

via : etsy.com

3. 


4. 

via : karaspartyideas.com

5. 

via : karaspartyideas.com

Jadi, mungkin kita dah boleh mulakan mencari barangan sesuai untuk persediaan majlis harijadi peminat Sofia The First ini!






3 biji telur gred A
75g jem strawberi
150g butter
100g gula pasir
150g tepung gandum
30g tepung jagung
1/2 sudu teh baking powder






Panaskan ketuhar pada suhu 175'c dan sediakan loyang beserta paper cup didalamnya.

Campurkan tepung gandum, tepung jagung dan baking powder dan ayakkan sehingga bercampur semuanya, ketepikan.

Pukul butter dan gula pasir pada kelajuan tinggi sehingga kembang dan kemudian masukkan telur, jem strawberi, teruskan memukul namun pada kelajuan sederhana sehingga rata dan sebati.

Masukkan campuran tepung tadi dan teruskan memukul pada kelajuan sederhana sehingga bercampur. 

Tuangkan adunan kedalam paper cup (sebaiknya menggunakan ice cream scoop) dan bakar selama 10 - 15 minit. 

Pada minit ke 10, check dengan pisau (cucukkan pada salah satu cupcake) dan kalau tidak melekat adunan, berarti ianya sudah masak. jika tidak teruskan sehingga minit ke 15.

Keluarkan dan sejukkan. 

Boleh di hiaskan dengan aising buttercream, resepi disini, dan untuk lebih menarik, letakkan jem strawberi dibahagian tengah buttercream. Tampilkan kelainan dalam menghias!




Sambungan dari Tips Membuat Kek ~ 2

MENGHIAS LAPISAN KEK


Bagi menghias kek, selesai membuat buttercream menggunakan resepi kami, anda boleh memudahkan proses menghias dengan memasukkan buttercream kedalam beg plastik segitiga atau juga dikenali sebagai piping bag, dan terus memicit isi aising keatas lapisan kek yang telah dibelah dua. 

Ratakan dengan spatula dan cantumkan dengan lapisan atas.

Kemudian anda ulangi proses sama pada bahagian atas kek dan corakkan atau kemaskan aising samada dengan menggunakan sudu, garfu, pisau ataupun spatula khusus yang diperbuat dari stainless steel.

via : pinterest


Tips penting sebelum menghias:

  • Pastikan kek dalam keadaan sejuk hingga ke bahagian tengah, kerana kek yang suam akan mencairkan aising.
  • Untuk mencegah kerosakan pada kek, keluarkan dari loyang setelah suhunya turun (sejuk) kerana struktur kek yang masih baru dikeluarkan dari oven masih rapuh.
  • Sebaiknya jika ingin menghias dengan menggunakan aising buttercream, kek diletakkan didalam freezer selama 15 minit ataupun sehingga sedikit mengeras.  Ini bagi menjadikan sapuan buttercream itu kemas dan tidak pecah.
  • Untuk mendapatkan hasil sapuan buttercream licin pada kek,  celupkan dengan air suam atau pun panas, dan keringkan dengan mengelap bersih  setiap kali selesai meratakan diatas kek.
via : bakingthroughmsbh.wordpress.com

  • Ratakan secara perlahan - lahan, tidak perlu tergesa - gesa kerana ini akan memberikan hasil kerja yang cantik.
  • Bagi mewarkan buttercream, gunakan pewarna makanan. Hanya letakkan beberapa titis ataupun jika gunakan gel pewarna, ambil dengan kayu pencungkil gigi dan letakkan sedikit demi sedikit sambil mengacau sehingga mendapat warna yang diingini. 
via : wilton.com




Kadangkala kita menginginkan kek yang cantik dan menawan pada hari perkahwinan, namun kosnya agak tinggi, maklumlah, tak mudah nak membuatnya ditambah lagi dengan kos barang yang meningkat dan masa yang lebur dalam merealisasikan impian mempunyai kek yang cantik itu.

Tapi, kalau anda nak tahu, anda pun boleh buat sendiri sebenarnya, salah satu contoh design kek yang popular pada hari perkahwinan ialah tema bunga ros, samada dari buttercream ataupun fondant

Untuk mempelajari teknik membuat bungan ros dari buttercream mungkin agak mencabar dan mengambil masa, apakata anda cuba cara ini. anda boleh berlatih dan siapkan bunga ros ini dalam tempoh seminggu sebelum majlis, pastikan ianya kering, dan sehari sebelum majlis, hanya letakkan buttercream pada kek 2, 3 atau pun 5 tingkat, dan anda boleh mula melekatkannya. 

Dengarnya mudah bukan? Memang mudah, Jom cuba.

Nota: Mohon practice dahulu yea. Jika anda nak jimatkan ratusan atau ribuan ringgit untuk bajet kek perkahwinan, apasalahnya practice dahulu beberapa bulan sebelumnya.