Blogger Widgets

Inspirasi Deko : 5 tema parti FROZEN yang memukau!

Kek yang diinspirasikan dari kartun popular selalunya menjadi pilihan utama para ibu bapa bila menempah kek harijadi anak - anak.

Terkini kartun FROZEN yang memaparkan kisah kasih sayang antara adik beradik iaitu 2 orang puteri, Princess Elsa dan Princess Ana menjadi trend yang hangat samada dijadikan tema Parti atau pun tema pada kek.

Disini kami ingin kongsikan 5 idea kek yang paling hangat untuk dijadikan inspirasi anda jika ingin menempah untuk si kecil,

dan...

5 parti bertemakan Frozen yang memukau!







dan juga 5 kek bertemakan FROZEN!







Anda suka tak?

jika anda ada sebarang permintaan untuk kami kongsikan contohnya idea kek perkahwinan bertemakan keemasan, atau mungkin kek ulangtahun perkahwinan untuk suami, 

sila letakkan pada ruangan komen dibawah dan kami akan cuba untuk kongsikan pada anda.

dan, 

jika anda sukakan perkongsian kami ini, anda boleh juga mengikuti segala perkongsian trend terbaru di Facebook kami.

Kami akan kongsikan segala tips-tips, tutorial, inspirasi kek yang cantik di situ setiap hari. 

Jumpa disana :)



Jadi Rakan Kami
 

Diaper Cake

Untuk Pengetahuan para pembaca dan pelanggan yang dihormati, tempahan untuk pelbagai jenis kek, cupcakes atau apa sahaja yang melibatkan proses memasak, kami hentikannya seketika sehingga diberitahu kelak.

Ini berikutan kami ingin menumpukan perhatian penuh kepada perniagaan baru kami iaitu ChocoToT 
yang sudah mula mendapat sambutan baik dari pelanggan kami.

Namun, kami masih menerima tempahan untuk Diaper Cake pada yang berminat.

Harga bermula dari RM80 termasuk pos.. boleh emailkan kami 'Diaper Cake' di totbakedesign@gmail.com





Diaper Cake ini amat sesuai diberikan pada mereka yang bakal atau  baru sahaja melahirkan bayi.. 

Set Diaper ini terdiri dari
  • Diaper
  • Losyen
  • Shower Gel
  • Shampoo
  • Baju
  • Rubber Duck
  • Hiasan dan dekorasi yang sesuai dengan Tema.


Jika berminat, mohon emailkan kami


Terima Kasih
Jadi Rakan Kami
 

Resepi : Kek Lemon Gebu Gebu


Satu Obsesi kami bila mencuba resepi kek yang baru ialah nak melihat tu menjadi sangat gebu, lembut dan lembab.. dan bila kami dapat kek macam tu.. memang tak terkatalah seronoknya.. lagi - lagi kalau anak-anak mengulang makan sampai habis!


Resepi yang akan kami kongsikan ini ialah resepi pertama kali dicuba dari salah sebuah buku resepi kek yang nampak menarik dari gambarnya.. selalunya susah sikit nak percaya pada resepi di buku masakan.. tapi yang ini.. Alhamdulillah.. berjaya dan kami gembira dengan resultnya..

Jadi pada yang ingin mencuba kami kongsikan disini yea..








1 1/2 cawan mentega / butter, suhu bilik
2 1/2 cawan gula castor
6 biji telur, suhu bilik
3 cawan tepung kek, diayak sebanyak 2 kali
1 cawan heavy whipping cream
1 sudu besar ekstrak vanilla
1 sudu teh ekstrak lemon








Pukul mentega / butter dan gula sehingga kembang, selalunya lebih kurang 5 minit iaitu sehingga ianya bertukar warna menjadi putih.

Masukkan telur satu persatu dan pastikan setiap satu bercampur semuanya sebelum dimasukkan yang seterusnya.

Seterusnya mula masukkan Tepung dan Heavy Whipping Cream secara berselang seli sehingga bercampur semuanya. dan akhir sekali masukkan Ekstrak Vanilla dan Lemon, kacau hingga sebati.

Tuangkan adunan ke dalam loyang (kami guna saiz 8 inci).

Bakar pada suhu 180 selama 45 minit, tapi mula pusingkan kedudukan kek, check pada minit ke 30.

Tips penting: Pastikan kesemua adunan bercampur sebati sebelum dibakar!

Melampau kami tau.. sebab terlalu terliur dengan bau lemon tu, keluar sahaja dari oven, panas-panas terus potong dan makan.. jangan ikut yea.. (hehe)

Jadi Rakan Kami