Sebiji Cupcake - Lihat resepi

Buttercream diwarnakan merah dan merah jambu muda - Lihat resepi

Karamel yang dicairkan dari Karamel Butter Toffee Chocotot dan dicampurkan 1 sudu besar butter dalam proses mencairkannya.

Piping Bag 

Nozzle berbentuk bintang.

Hiasan.



Bakar cupcake mengikut resepi, dan biarkan sejuk dahulu.


Setelah sejuk, paipkan buttercream yang telah dimasukkan kedalam piping bag yang mengandungi nozzle berbentuk bintang itu sehingga bertemu permulaan dan hujungnya.


Karamel Butter Toffee ChocoToT yang telah dicairkan tadi dicedok lalu di tuangkan ke bahagian tengah.

  


Tuangkan sehingga memenuhi ruang kosong itu. Pastikan ianya tidak melimpah keluar.


Akhir sekali, anda cuma taburkan hiasan, dalam gambar ini kami gunakan rice krispies bersalut coklat. namun anda boleh gunakan apa sahaja yang bersesuaian, termasuk kepingan fondant berbentuk bunga.


Akhirnya siap!

Ianya sungguh mudah, sedap dan amat sesuai dijadikan sajian minum petang ataupun sambutan harijadi untuk dewasa.

Simple dan menarik.


Selamat Mencuba!


Dalam membuat penyediaan untuk memasak kek ini, dan bila ianya dilakukan berulang kali dan kerap, pasti kita akan terifikir, kalaulah begini, kenapa tak macam nie, kan elok kalau ada ini.. 

Pelbagai soalan akan kita tanya sendiri dalam ingin menjimatkan masa dan tenaga bila memasak kek ataupun pelbagai jenis manisan.

Kami dapat kumpulkan beberapa peralatan memasak yang unik lagi praktikal yang mungkin kita boleh cari di mana - mana kedai peralatan bakeri ataupun beli secara online. 



  • Loyang Brownie - bila memasak brownie pasti kita nak hujungnya rangup kan.. brownie yang lembik dan kenyal sahaja tak cukup sedap dan meanrik untuk dinikmati. Jadi loyang sebegini akan menjadikkannya rangup bahagian tepinya dan sekaligus menjadikannya amat sedap untuk dimakan.




  • Cawan penyukat yang boleh laras - hanya gunakan satu bekas sahaja dan anda boleh sukat pelbagai bahan yang menggunakan sukatan cawan. Lebih tepat didalam bekas yang transparent begini dan lebih bagus untuk resepi.



  • Loyang untuk kek yang lompong dibahagian dalam untuk Pinata Cake ataupun Surprised Cake

  • Penghiris Strawberi - Hanya tekan dan susunkan terus atas kek, ataupun letakkan sekali lagi secara melintang, maka akan terhasilkan strawberi yang sudah dipotong dadu dan masukkan kedalam adunan kek.

  • Cop Homemade untuk Biskut - kalau anda ingin pelanggan lebih teruja dengan mengetahui yang anda sendiri menghasilkan biskut itu, boleh sahaja cop kan homemade ini kepada adunan biskut dan bakar. memang kelasss kata mereka nanti.

  • Buangkan terus bahagian dalam strawberi yang anda ingin gunakan, dan potong selebihnya untuk tujuan hiasan.

  • Buat donat semudah ini... hanya tuangkan adunan dan tutup. siapkan hiasan dan hidangkan!


  • Penyembur minyak - menggunakan ini lebih jimat dari membeli didalam tin pakai buang. Juga anda boleh tambahkan perisa dan bauan contohnya vanilla didalammnya dan semburkan kedalam loyang sebelum dituangkan adunan. 

  • Fridge pad bermagnet untuk memudahkan anda melihat resepi didalam tablet anda.

  • Pengisar tangan - yang ini direka khas untuk anda mengisar daun yang masih segar untuk dimasukkan kedalam adunan contohnya breakfast muffin. bayangkan betapa sedap dan enaknya ketika menikmati hanya seketul muffin panas dan penuh dengan bahan - bahan segar didalamnya.



Nanti kami akan cari dan kongsikan lagi sebanyak mungkin peralatan menarik yang mungkin membantu memudahkan lagi proses penyediaan kek anda nanti. 



Pernahkah anda merasa kek Pineapple Upside Down Cake ini.. atau pernahkah anda cuba membuatnya?


Barangkali sangat sedikit, kek ini agak kurang popular pada masyarakat kita, namun ada seharusnya mencuba resepi ini. Sebabnya.. kek ini bukan sahaja cantik tanpa aising, malah sedap!



Nak tahu betapa sedapnya? mesti cuba resepi dibawah. 

Tips: Jika anda menggunakan nenas dari tin, gulanya boleh di kurangkan menjadi 1/2 cawan sahaja. Sebab sirap didalam tin yang berada dalam nenas itu sudah cukup manis.






3/4 cawan gula perang

4 sudu besar butter
1 tin nenas (toskan dan keluarkan airnya, pada nenas pun cuba picit - picit keluarkan air sirap padanya)


1/2 cawan butter (suhu bilik)
1 cawan gula kastor
2 biji telur besar (asingkan putih dan kuning)
1 sudu teh esen vanilla
1 1/2 cawan tepung serbaguna
2 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh garam
1/2 cawan susu segar




Panaskan oven pada suhu 180'C dan sediakan loyang 8 inci dan menyapu minyak atau butter.

Panaskan didalam periuk iaitu gula perang dan butter dengan api sederhana dan kacau sehingga larut dan sebati. Bila nampak sudah sebati, biarkannya diatas api kecil itu sehingga berbuih dibahagian tepi Pada masa ini, jangan dikacau, hanya tuangkan terus kedalam loyang yang sudah disediakan itu. Kemudian tuang kedalam cake pan tadi.

Mulakan menyusun nenas kedalam adunan gula dan butter itu tadi, 
Jika adunan gula dan butter itu tadi sudah mula mengeras, jangan risau. Teruskan menyusun nenas itu dan pastikan ianya rapat dan menyentuh setiap satu yang lain. Biarkan seketika.

Mula memukul butter sehingga kembang iaitu warna bertukar menjadi putih dan masukkan sedikit demi sedikit gula dan teruskan memukul, masukkan pula 2 biji telur kuning yang telah diasingkan tadi dan pukul hingga sebati.

Masukkan esen vanila dan tepung, baking powder garam dan akhir sekali susu, masukkan sedikit demi sedikit.

Putih telur yang diasingkan tadi, pukul sehingga kembang dan berbuih. Nak tahu sudah kembang atau tidak, terbalikkan mangkuk telur itu. Jika tak tumpah ke bawah, anda berjaya!

Putih telur tadi dimasukkan kedalam adunan tepung itu tapi hanya gunakan spatula untuk mengaup sahaja. tak perlu di pukul lagi. 

Tuangkan adunan keatas nenas didalam loyang itu tadi dan bakar selama 45 - 50 minit, mula check kek pada minit ke 30 yea. 

Lihat samada adunan sudah masak dengan mencucuk pisau pada kek. Jika tidak melekat ianya sudah masak.

Sejukkan dan hidangkan.




Bakal menempuh hari bahagia dan ingin mencari idea yang menepati budget anda?

Jom tengok pelbagai idea menarik bagi hiasan majlis terutamanya majlis perkahwinan.

  • Tampilkan kelainan dengan meletakkan hiasan sebegini pada kerusi dan bukannya kain yang menutupi kerusi seperti kebiasaan.


  • ataupun gunakan lebihan kain renda dan reben dari hiasan cenderahati doorgift ataupun anda boleh beli renda yang sudah diberi potongan harga runtuh.

  • Jimatkan kos menyewa pelamin dengan membuat sendiri backdrop anda. Hanya gunakan 2 atau pun 3 helai kain lapik meja dan guntingkan sebegini, ikat pada bahagian atas dan anda akan dapat hiasan unik lagi menjimatkan!

  • Gunakan idea backdrop dari belon ini untuk lebih menarik.. dan apabila selesai majlis.. guntingkan dan beri pada tetamu cilik yang hadir.. mereka gembira anda pasti lebih gembira!


  • Tanglung yang dibalut fabrik dan ditambahkan reben nampak sangat kreatif dan cantik, anda boleh gunakan warna tema anda sebagai hiasannya.


  • Bagi kerusi pengantin pula.. hanya tambahkan kain net dengan kain yang menepati tema dan ikatkan sekuntum bunga besar padanya.. wahh memang elegan bukan?

  • Bagi yang mempunyai banyak balang kaca, apakata anda simpan dan gunakan pada hari bahagia anda dengan melekatkan pelbagai kain renda yang menarik dan diletakkan lilin comel didalam, hiaskan pada meja makan beradap anda.. pasti sweet!

  •  Balang kaca cantik - cantik ada banyak dirumah? apakata anda buat begini..



Jom belajar membuat reben dari fondant dengan mudah. 

Selalunya reben ini ditambahkan pada kek perkahwinan ataupun sambutan ulangtahun perkahwinan. Reben yang tampak hidup adalah reben yang sangat cantik untuk dilihat. 

Jadi dengan mempelajarinya kita akan menghasilkan satu hasilkerja yang bakal menawan hati sesiapa sahaja yang melihatnya!





Info Penting.


  • Stand Mixer dan Hand Mixer mempunyai fungsi yang serupa.
  • Gunakan Food Processor apabila ingin menhancurkan sesuatu dalam bentuk yang agak kasar. Gunakan Blender jika ianya lebih halus.
  • Gunakan Blender untuk bahan cair.
  • Stick Blender amat sesuai digunakan untuk menghancurkan sesuatu ketika sedang memasak, contohnya memasak sup ataupun menghancurkan sesuatu yang sudah direbus.


Ben 10 ialah satu siri animasi yang sangat popular pada masakini. Hampir disetiap sudut akan kelihatan beg sekolah, t-shirt, baju tidur, tikar dan macam - macam lagi diinspirasikan oleh rancangan keluaran Cartoon Network ini.

Jadi kali ini jom kita tengok apakah 10 idea menarik dari pemilihan kek hingga ke perancangan majlis bertemakan animasi hebat ini.

Idea Kek dan Cupcakes.

via : Flickr

via : Flickr


via : Flickr







Idea Majlis & Parti





via : Pinterest




via : Flickr

Semoga perkongsian ini dapat memberi anda idea dalam merancang majlis ataupun menempah kek bertemakan Ben10 nanti.