Kadangkala kita menginginkan kek yang cantik dan menawan pada hari perkahwinan, namun kosnya agak tinggi, maklumlah, tak mudah nak membuatnya ditambah lagi dengan kos barang yang meningkat dan masa yang lebur dalam merealisasikan impian mempunyai kek yang cantik itu.

Tapi, kalau anda nak tahu, anda pun boleh buat sendiri sebenarnya, salah satu contoh design kek yang popular pada hari perkahwinan ialah tema bunga ros, samada dari buttercream ataupun fondant

Untuk mempelajari teknik membuat bungan ros dari buttercream mungkin agak mencabar dan mengambil masa, apakata anda cuba cara ini. anda boleh berlatih dan siapkan bunga ros ini dalam tempoh seminggu sebelum majlis, pastikan ianya kering, dan sehari sebelum majlis, hanya letakkan buttercream pada kek 2, 3 atau pun 5 tingkat, dan anda boleh mula melekatkannya. 

Dengarnya mudah bukan? Memang mudah, Jom cuba.

Nota: Mohon practice dahulu yea. Jika anda nak jimatkan ratusan atau ribuan ringgit untuk bajet kek perkahwinan, apasalahnya practice dahulu beberapa bulan sebelumnya. 


Siapa yang tak menginginkan sebuah dapur yang menepati taste kita dan juga mempunyai ruang yang cukup untuk kesemua bahan dan peralatan memasak.

Umpama syurga rasanya kan.

Tapi dapur yang menjadi impian tak semestinya yang gah dan mahal, mungkin dari projek DIY. Yang menjadi keseronokkan ialah apabila ianya direka khas untuk menepati penggunaan kita.

Contohnya akan kami kongsikan dibawah ini dengan segala idea - idea menarik dari penyusunan barangan dan rekabentuk kabinet dapur yang mungkin dapat kita jadikan contoh untuk merekabentuk sendiri kabinet dapur satu hari nanti!

1. Laci yang boleh ditarik keluar.


2. Sukanya yang ini, laci ini boleh meletakkan peralatan memasak dengan mendirikannya. senang!


3. Bawah sinki, kalau dibuat begini lagi bagus kan, terutama yang dilekatkan di daun pintu tu, menampakkan seolah - olah bawah sinki tu luas sangat!


4. Tak siapa pun tahu dimana pisau disimpan kalau begini, dan kalau ada anak kecil, boleh sahaja diletakkan child safety drawer lock seperti yang dijual di Ikea.


5. Pelbagai laci dan bentuk penyimpanan untuk pelbagai jenis barangan, dalam satu ruangan sahaja.


6. Yang ini memang wow!.. 
Ruangan yang tersorok dan tampak sangat kemas, bila dibuka semuanya sudah dibariskan mengikut ketinggian bekas rempah ratus ini.


7. Kaedah penyimpanan yang genius!
Dirikan dengan memberi sesekat supaya setiap peralatan ini boleh di masukkan dan juga dikeluarkan dengan mudah. 

Bagi yang suka membakar.. kita memang ada masalah ini kan.. 


8. Lagi simpanan rempah ratus, tapi yang ini siap bertingkat lagi tuu.. memang awesome!


9. Bukan sahaja untuk barangan masakan, mugkin kita boleh selit juga pelbagai kegunaan lain pada ruangan dapur. Cara ini menarik bukan?


10. Akhir sekali, bagi yang minat membakar kek, apakata kita simpan terus mixer didalam kabinet dan hanya keluarkan ketika ingin digunakan! Sangat Genius!






Jom kita buat hiasan untuk kek ataupun cupcakes menggunakan marshmallow ini. Caranya sangat mudah!

Ini kira macam decorating hacks dalam bagaimana untuk mendapatkan hiasan yang cantik tapi cara membuatnya tak perlukan anda memukul, memutar, menguli dan sebagainya.. 

Untuk ibu - ibu ini ialah cara termudah nak menghias kek anak, dan bagi anak - anak pula ini satu aktiviti menarik untuk dicuba, yelah bayangkan mereka sendiri yang menghias kek mereka, pastinya teruja!

Baiklah, anda cuma perlukan...







Marshmallow Putih
Gunting
Gula bewarna, dalam gambar ini saya pilih hijau. Tapi anda boleh buat pelbagai warna ikut kesukaan.
Bahan hiasan berbentuk bola, samda colourful balls ataupun silver balls yang saiz sederhana.







Guntingkan marshmallow ini sehingga menjadi kepingan kecil.


Kemudian, masukkan kepingan marshmallow itu kedalam bekas hiasan gula bewarna, tekan sehingga gula melekat ke seluruh permukaan.


Dah siap satu kelopak!

Tak perlu sampai dua bahagian, cukup dengan sebelah sahaja.


Anda boleh ulangi proses ini sehinggalah cukup 5 kelopak untuk menghasilkan sebuah bunga.


Akhir sekali, lekatkan coloured ataupun silver ball dibahagian tengahnya. Jika anda ada lebihan buttercream, boleh sahaja dipaipkan di bahagian tengah.



Hiaskan pada kek ataupun cupcakes anda!


dan berikut ialah contoh - contoh hasil kerja kami terdahulu menggunakan bunga marshmallow ini.

Super moist choc cake ~totcupcakes.com~

m-105 ~totcupcakes.com~


Mudah sahaja kan.

Untuk dipadankan dengan aising, anda boleh lihat resepi butttercream dan ganache kami juga!






200g butter
200g gula castor
330g lobak merah - diparut
4 biji kuning telur
66g gula castor
200g badam tumbuk
267g tepung kek
1/2 sudu esen vanila







Bersihkan kulit lobak merah, kemudian diparut halus. Ketepikan.

Mula memukul butter dengan gula sehingga kembang dan ringan. Masukkan kuning telur serta esen vanilla sambil dipukul lagi sehingga sebati.

Sementara itu putar putih telur sehingga kembang berbuih. (terbalikkan diatas kepala, lihat jatuh ke tak.. kalau tak jatuh tu, macam itu yang kita nak.)

Setelah itu masukkan kedalam adunan butter tadi beserta tepung kek dan badam tumbuk sambil dikacau hingga sebati.

Akhir sekali masukkan parutan lobak merah.

Pukul adunan ini dengan putaran tanda 3 selama 2 minit. Masukkan adunan ke dalam loyang bulat yang telah dileser dengan majerin dan letakkan didalam dua loyang sama saiz.

Bakar pada shuhu 190'c selama 40-45 minit. (mulai check pada minit ke 20 sebab lain oven lain pembakarannya)

Bila telah masak, sejukkan dan sapukan aising cream cheese dan hiaskan mengikut kreativiti anda.



Filem terbaru animasi Spongebob iaitu Sponge out of water akan menemui peminat di Malaysia pada Bulan March 2015 nanti.

Eh tak sabarnya!

Sebabnya, kami sekeluarga memang peminat kartun Spongebob.. memang ternanti nanti sambungan dari filem animasi Spongebob Squarepants yang pertama iaitu pada tahun 2004 dahulu.. lamanya kan!

Untuk kanak-kanak kecil mesti ramai yang sukakan Spongebob bersama rakan baiknya Patrick, rakan garangnya Squidward Tentacles dan bos kesayangan mereka iaitu Mr. Krabs'

Kisah dahulu seperti biasa Plankton yang ingin menguasai dunia Bikini Bottom dan berjaya ditewaskan oleh Spongebob dan Patricks.

Apa pula pengembaraan terbaru mereka kini.


Jom tengok design yang menarik bila bercerita tentang kek dan majlis yang bertemakan Spongebob Squarepants ini.


Inspirasi Bake

1.  Kek Buttercream dengan Hiasan Fondant - dibuat oleh kami sendiri. 



2.  Kek Fondant 3D - oleh Dizzy



3. Kek dengan cupcakes fondant yang sedondon. - oleh brattycakes



4. Kek bersalut dan dihias dengan karakter fondant. wow! - oleh Antonella Di Maria


5. Cupcakes! oleh Tracey Chooi



Inspirasi Design

Dessert Table


Nampak seperti Majlis Harijadi yang sangat meriah.


Antara tema yang mudah untuk dibuat sebenarnya.. sebab konsep Spongebob nie lebih kepada warna - warni.. colourful!



Baiklah.. mesti anda rasa mudah nanti nak buat kalau temanya Spongebob Squarepants kan.. 

Lepas nie anda nak kami tampilkan tema apa pula yea.. 

Jangan lupa komen yea.. 

Sambungan dari Tips Membuat Kek ~ 1


CARA MEMBUAT LAPISAN KEK

Bila selesai membakar kek, selalunya kita ingin melapiskan dibahagian tengah kek itu dengan aising. Jadi untuk memotong kek kepada beberapa bahagian, ada seninya.. jika tidak kek itu boleh hancur ketika proses memotongnya.

Bayangkan betapa sayangnya bila kek sudah dibakar cantik, berlopak - lopak hasil ketidakkemasan ketika memotong... oh tidak!

Baiklah berikut ialah antara tips yang boleh dipraktikkan:

  • Gunakan sebilah pisau yang tajam dibahagian hujung.
  • Gunakan benang ataupun dental floss dengan menarik tegang bahagian hujung ketika melalui bahagian dalam kek.




dan... tahukah anda?

untuk kek chiffon yang sangat lembut seperti Angel Food Cakes, ada pisau tersendiri digunakan khas untuk memotongnya..

wow!


Lihat sambungan : Tips membuat kek ~ 3



Anak anda amat sukakan kek barbie?

Nak buat tapi tak tahu macam mana, jom belajar cara - caranya dari tutorial ini yang kami ambil dari Pinterest.




Bagi yang selalu makan cupcakes, mesti anda perasan yang cupcakes anda beli akan berbeza dari segi cawan kertas nya bila anda beli dari berlainan bakers

Ini kerana bergantung pada resepi yang digunakan oleh mereka, kerana ada sesetengah cupcakes agak berminyak dan mudah tanggal dari cawan kertas biasa yang nipis tu, jadi ada yang menggunakan solo cup iaitu sejenis cawan kertas yang dibuat dari kertas yang agak tebal yang dapat memberikan pembakaran menarik sekaligus menyerap lebihan minyak dari cupcakes tu. 

Kami pun gunakan solo cup sewaktu mengambil order dahulu. sebab bentuknya yang keras dan seragam. Tapi terpulang pada bakers itu sendiri, kalau resepi mereka mempunyai adunan yang cantik dan tidak menjadikan kertas itu kembang bila dituangkan, ataupun tidak begitu berminyak, senang sahaja mereka menggunakan cawan kertas yang biasa itu.

Terus kepada cerita kita...

Selalunya bila kita dihidangkan dengan cupcakes begini, agak sukar rasanya untuk makan kan, sebab ianya tidak boleh peel-off seperti cawan kertas yang dinipis tu. 

Ini ialah cara untuk anda makan cupcakes dari solo cup tu. sahaja kami share supaya mudah untuk anda ajar anak - anak kecil anda.






Pegang kedua - dua belah kertas dan regangkannya, kertas akan terbuka.

Ulang proses ini sehingga keseluruhannya terbuka.

Tapi kalau ada aising, anda boleh buka sedikit sahaja dan makan bahagian terbuka, jadi tangan tak terkena kek dibahagian yang masih belum dibuka.


Bila begini lebih mudah untuk makan kan.. 

Selamat Mencuba..