Kanak - kanak mana yang tak sukakan chocolate chips kan.. malah kita yang dewasa nie pun turut suka, Samada dibuat sebagai juadah berbuka ataupun sebagai pemberi tenaga ketika sahur, kalau kita dah buat nie, memang akan cari pelbagai idea untuk menikmatinya!

Kali ini kami nak tunjukkan kongsikan resepi membuat cupakes beserta toppingnya. toppingnya ialah dari coklat timur tengah ChocoToT yang sudah dicairkan secara double boil.

Memang sedap! 

Cara ini juga ringkas sangat bila kita nak mencantikkan lagi cupcake kita tanpa perlu membuat aising buttercream. Amat sesuai dihidangkan jika berbuka ataupun ketika Hari Raya khas menggembirakan untuk kanak - kanak yang comel!




1 1/4 cawan butter
6 biji telur gred A
1/2 cawan susu
1 sk esen vanilla ekstrak
11/2 cawan gula kaster
2-3 sb chocolate chips
Chocolate chips - tabur atas cupcake

Ayakkan sekali
2 cawan tepung gandum/tepung kek
2 sk baking powder 




Pukul gula dan butter hingga kembang dan kemudian masukkan telur satu  demi satu sambil terus memukul hingga bercampur semuanya.

Masukkan pula esen vanilla dan gunakan senduk, masukkan tepung gandum yang sudah diayak tadi secara berselang seli dengan susu. 

Gaulkan chocolate chips dengan tepung dan masukkan kedalam adunan sambil dipukul secara perlahan supaya chocolate chips itu hanya melekat padanya.

Tuangkan ke dalam cawan kertas dengan 3/4 penuh. Taburkan chocolate chips di atas permukaan cupcake

Bakar pada suhu 180'c selama 18-20 minit ataupun sehingga masak. Check dengan pisau samada masih melekat pada minit ke 15 itu, dan teruskan sedikit demi sedikit sehinga benar - benar masak.

Setelah masak keluarkan dan sejukkan.


Cairkan coklat premium ChocoToT secara double boil dan celupkan bahagian atas cupcake dengan coklat itu. Biarkan mengeras.

Letakkan hiasan jika mahu.



Bulan Ramadhan ialah bulan yang mana ramai akan target untuk turunkan berat badan memandangkan yang kita berpuasa lebih kurang dalam 13 jam. Anggapan kita salah jika waktu sahur makan sedikit dengan alasan tak berselera dan waktu berbuka akan makan pelbagai makanan berkalori tinggi disebabkan tersangatlah lapar!

Sebaiknya kita makan pada waktu sahur dengan makanan yang bertenaga dan berkhasiat, supaya berbuka nanti tidak akan rambang mata disebabkan anda kelaparan. 

Jom tengok idea yang boleh dijadikan santapan ketika sahur dan jika ianya berkesan mungkin target anda untuk memakai pakaian raya dengan satu saiz kecil akan tercapai!


Buah + Yogurt + Homemade Bagel atau Roti Gardenia Wholemeal yang disapukan Peanut Butter 



Buah Avokado dan Buah Tomato cherry di masak goreng telur menggunakan butter dan dihidangkan dengan kacang dan buah limau.



Kisarkan buah mangga, nenas, oren dengan air kelapa. 




Kisarkan Buah Tembikai dengan pisang, epal dan juga yogurt.



Buat Smoothies dengan lebih mudah! Siapkan pek pek ini dan simpan didalam fridge, waktu sahur hanya keluarkan dan blend!




Keserol dari Oat ini sangatlah mudah dan hanya sekali buat dapat makan berhari - hari!




Cuba masukkan sayur - sayuran kedalam Omelet anda. Tukarkan pelbagai sayuran ikut selera anda.



Satu resepi yang agak popular sejak menjelang Ramadhan dan ianya di beri nama Overnight Mixed Oat. Nampak sedap dan menyelerakan.



Telur rebus dengan Lada Benggala.. fuh memang terbuka selera nak bersahur!



Smoothie yang pastinya sedap dan memberi tenaga sepanjang hari!





Tujuan kami menjual

Kami ingin mengosongkan rak buku yang sudah terlalu banyak dengan buku - buku resepi yang sudah dikumpul selama bertahun - tahun. Jadi kami ingin mengambil peluang untuk menjualnya dan sekaligus memberi peluang anda pula untuk mencuba resepi - resepi yang menarik pada buku - buku ini.
Walaupun dikategorikan sebagai Preloved, kesemua buku kami dalam keadaan yang sangat baik, malah ada yang tidak pernah digunakan lagi kerana ada kes yang kami terbeli dua buku yang sama kerana lupa dan ingin menjual salah satu darinya. 
Apapun kami berikan harga yang terbaik untuk anda!

70 Coffee Cakes and Desserts. (step-by-step photos) 

Delectable Mousses, Ice Creams, Terrines, Puddings, Pies, Pastries and Cookies, Shown Step by Step in More Than 270 Gorgeous Photographs.

An irresistible collection of recipes that demonstrate the wonderful versatility of coffee in the kitchen. Features all the classic coffee desserts and cakes, such as Tiramisu, Coffee Coeurs a la Crème, Mocha Sponge Cake and Cappuccino Torte. 
  • BONUS :  Baking Technique

  • Halaman: 96 mukasurat
  • Penerbitan:  Southwater; ILL edition (June 16, 2013)
  • Bahasa: Inggeris
  • ISBN : 1780192665
  • Saiz Buku: 28 x 21.5 (L)
  • Berat: 600 gram.

Stok : 1 unit sahaja.

Harga

Asal - RM25

Harga yang dijual - RM17

Caj Penghantaran : RM7.50 Semenanjung Malaysia RM16.50 Sabah / Sarawak

----------------------------------------------------------------------------------------

Untuk membeli, sila emailkan butiran berikut kepada kami di totbakedesign@gmail.com.
Nama:
Alamat:
No. Tel:
Kod Barangan: Buku Resepi : (Preloved) 70 Coffee Cakes and Desserts. (step-by-step photos)
Pilihan Bank Pembayaran: Maybank / CIMB

----------------------------------------------------------------------------------------

Biskut ini rupanya seperti Chocolate Chip Cookies tapi agak rangup dan kenyal. Rasanya agak unik dan bagi penggemar - pengemar kacang pastinya ianya menjadi pilihan. Untuk yang ingin mengecilkan saiznya, bolehlah digunakan ice-cream scoop yang kecil supaya biskutnya menjadi bite-size sahaja. Juga anda boleh tambahkan cip coklat kedalamnya supaya menjadi lebih sedap. Selamat mencuba!




250 gram butter.
250 gram coklat masakan - dicairkan secara double-boil
190 gram gula halus
1 biji telur gred C atau kecil
200 gram Almond flakes
1 sudu teh essen vanilla

Bahan ayak
300 gram tepung naik sendiri.
200 gram tepung jagung.
2 sudu besar serbuk koko.






Sediakan loyang beserta kertas minyak.

Campurkan gula, butter dengan esen vanilla hingga kembang, kemudian masukkan telur,coklat yang telah dicairkan dan pukul lagi hingga adunan sebati.

Kemudian masukkan bahan -bahan yang telah diayak tadi dan gaulkan hingga sebati dan bercampur semuanya. Akhir sekali masukkan badam yang telah dipatah - patahkan dan gaulkan lagi hingga sekata.

Gunakan ice-cream scoop seperti ini dan scoop ke atas kertas minyak dengan mengambil jarak sedikit.



Bakar pada suhu 175'c selama 15 minit dan mula melihat samada ianya sudah bertukar warna menjadi gelap keperangan, atau kepingan almond itu telah menjadi keeemasan.





Tujuan kami menjual

Kami ingin mengosongkan rak buku yang sudah terlalu banyak dengan buku - buku resepi yang sudah dikumpul selama bertahun - tahun. Jadi kami ingin mengambil peluang untuk menjualnya dan sekaligus memberi peluang anda pula untuk mencuba resepi - resepi yang menarik pada buku - buku ini.
Walaupun dikategorikan sebagai Preloved, kesemua buku kami dalam keadaan yang sangat baik, malah ada yang tidak pernah digunakan lagi kerana ada kes yang kami terbeli dua buku yang sama kerana lupa dan ingin menjual salah satu darinya. 
Apapun kami berikan harga yang terbaik untuk anda!

Great Barbecues and grills.

THE DELICIOUS SMELL OF CHAR GRILLED FOOD IS IRRESISTIBLE.THIS FANTASTIC COLLECTION OF RECIPES INCLUDES SOMETHING FOR EVERYONE, FROM SHISH KEBABS, SPICED BEEF SATAY, AND CALAMARI WITH TWO-TOMATO STUFFING, TO BAKED STUFFED COURGETTES, AND DESSERTS SUCH AS SPICED PEAR AND BLUEBERRY PARCELS. A SUPERB COLLECTION OF MORE THAN 60 TEMPTING BARBECUE AND GRILL RECIPES EASY-TO-FOLLOW INSTRUCTIONS FOR EACH RECIPE, WITH STEP-BY-STEP PHOTOGRAPHS BARBECUE IDEAS FOR ALL OCCASIONS: STARTERS & SNACKS; MEAT; POULTRY; FISH & SEAFOOD;VEGETARIAN &VEGETABLE DISHES; AND DESSERTS 
  • BONUS :  Basic Timing Guide & Marinating Tips

  • Halaman: 96 mukasurat
  • Penerbitan:  Hermes House (1999)
  • Bahasa: Inggeris
  • ISBN : 184309598X
  • Saiz Buku: 28 x 21.5 (L)
  • Berat: 600 gram.

Stok : 1 unit sahaja.

Harga

Asal - RM25

Harga yang dijual - RM10

Caj Penghantaran : RM7.50 Semenanjung Malaysia RM16.50 Sabah / Sarawak

----------------------------------------------------------------------------------------

Untuk membeli, sila emailkan butiran berikut kepada kami di totbakedesign@gmail.com.
Nama:
Alamat:
No. Tel:
Kod Barangan: Buku Resepi : (Preloved) Great Barbecues and grills. (step-by-step photos)
Pilihan Bank Pembayaran: Maybank / CIMB

----------------------------------------------------------------------------------------


Kali ini kami nak share resepi biskut yang beserta tutorial.. ianya akan jadi panduan yang lengkap bagi mereka yang ingin mencubanya pertama kali. Pelbagai video dan juga gambar langkah demi langkah yang akan memudahkan kita untuk mencubanya!

Biskut Semperit Pandan Planta™ bersama Sharifah Shahira



FLORENTINE COOKIES / KRUNCHY KARAMEL ALMOND




Biskut Coklat Planta™ bersama Chef Rose



LIDAH KUCING PELANGI


Lemon Cookies Planta™ bersama Baked KL



Biskut Dahan Patah


Tart Rosalinda Planta™ bersama Azlita Masam Manis


Biskut Cornflakes Kurma Butter Cookies


Biskut Corn Flakes Klasik









Tujuan kami menjual

Kami ingin mengosongkan rak buku yang sudah terlalu banyak dengan buku - buku resepi yang sudah dikumpul selama bertahun - tahun. Jadi kami ingin mengambil peluang untuk menjualnya dan sekaligus memberi peluang anda pula untuk mencuba resepi - resepi yang menarik pada buku - buku ini.
Walaupun dikategorikan sebagai Preloved, kesemua buku kami dalam keadaan yang sangat baik, malah ada yang tidak pernah digunakan lagi kerana ada kes yang kami terbeli dua buku yang sama kerana lupa dan ingin menjual salah satu darinya. 
Apapun kami berikan harga yang terbaik untuk anda!

75 easy to make muffin recipes.

There is nothing quite like the smell of home baking and few things are more delicious than muffins or tea breads served straight from the oven. Muffins are an increasingly popular tea-time treat, and are so simple to make - the mixture can be beaten tog.
  • BONUS :  Baking Technique

  • Halaman: 96 mukasurat
  • Penerbitan:  Anness (March 15, 2007)
  • Bahasa: Inggeris
  • ISBN : 1844764389
  • Saiz Buku: 28 x 21.5 (L)
  • Berat: 600 gram.

Stok : 1 unit sahaja.

Harga

Asal - RM25

Harga yang dijual - RM17

Caj Penghantaran : RM7.50 Semenanjung Malaysia RM16.50 Sabah / Sarawak

----------------------------------------------------------------------------------------

Untuk membeli, sila emailkan butiran berikut kepada kami di totbakedesign@gmail.com.
Nama:
Alamat:
No. Tel:
Kod Barangan: Buku Resepi :Buku Resepi : (Preloved) 75 easy to make muffin recipes. (step-by-step photos)
Pilihan Bank Pembayaran: Maybank / CIMB

----------------------------------------------------------------------------------------


Anda pastinya dah bersedia untuk membuat biskut raya bagi kedatangan Syawal nanti. Kami ingin kongsikan beberapa resepi biskut yang kami rasa sangat menarik dan sedap untuk dicuba. Resepi datangnya dari kami dan juga bloggers masakan yang terkenal seperti Azlita Masam Manis, Citrasawan, Che Mat Gebu dan banyak lagi!



New York Times Chocolate Chip Cookies - Lihat Resepi


Tart Nenas Rosalinda - Lihat Resepi



Biskut Tart Nenas Teratai - Lihat Resepi



Biskut Cornflakes Madu - Lihat Resepi


Almond London - Lihat Resepi



Biskut Sarang Semut - Lihat Resepi


Biskut Sampan Nestum - Lihat Resepi


Biskut Bunga Zahra - Lihat Resepi



Red Velvet Chocolate Chip Cookies - Lihat Resepi


Shortbread Cookies - Lihat Resepi