Blogger Widgets

resepi - makaroni goreng

makaroni goreng nie ade sejarahnya untuk mama tot.. rasenyer 1st time makan tu mase darjah 1 atau 2.. budak - budak lagi.. dan still teringat - ingat lagi masa suapkan ke mulut makaroni goreng tu.. rase macam itulah satu2 nya makanan yang paling sedap penah di makan dan tak bole dilupakan.. sebab ape.. sebab PEDAS!!

dan yang buat tu bukan mama saya.. tapi.. ayah pada kawan.. time tu dah la lapar.. sampai-sampai jer rumah die, ayah die jemput kami (agaknyer dalam 2-3 orang lagi) makan.. ape lagi try ler.. perggh mmg meletup.. sedap giler.. 

kesudahannyer.. bile mama tot nak masak skang nie.. kene pastikan ade rase pedas dan rasa telur yang dah discramble.. adoii mmg suke8x!


disebabkan takde specific resepi untuk yang mama tot buat nie.. so basically macam buat mee goreng la kot.. atau kue teow atau ape2 jenis yang goreng tu.. cume pastikan pedaszzz.. tapi kalo jenis tak makan pedas jangan buat pedas yea.. 

bahan - bahannyer...

makaroni - rebus dan toskan airnya (tip nak kasi cepat dan tak melekat.. letakkan minyak sikit mase merebus)

dada ayam - dipotong dadu
2 bawang putih - di cincang
1 bawang besar - di dadu halus
cili boh - 3 sudu besar
1 batang carrot - di potong halus atau parut
2 biji - telur
2 sudu besar - sos ikan/kicap sotong
2 sudu besar - sos tomato
2 sudu kecil - serbuk knorr ayam atau pasti sedap

tumiskan bawang putih + bawang besar sampai naik bau dan masukkan cili boh.. kacau sampai sebati 

masukkan dada ayam dan kacau sampai nampak masak.. masukkan sos ikan + serbuk knoor ayam atau pasti sedap dan carrot.. kacau dan biarkan sampai carrot nampak separuh masak.. 

masukkan makaroni dan kacau hingga sebati.. bila nampak masak, pecahkan telur dan biarkan telur hampir masak putihnya.. dan kacau sehingga hancur semula telur tu.. terus gaulkan semula dengan makaroni yang ada.. sehingga sebati.. 

*tak buh garam sebab sos ikan tu dah cukup masin

*kalau versi mama saya.. ada lada benggala / capsicum dan cendawan butang.. 

*kalau tak guna dada ayam, saya guna minced beef / chicken.. letak cendawan butang.. tapi tak letak sos ikan.. 

selamat mencuba ^_^