background img

Inspirasi Terkini

resepi & tutorial - kek yogurt berkopi dengan salted caramel & walnut

mase buat nie saje tekak tu teringin.. kebetulan dok selak buku resepi Keluarga keluaran tahun 1988.. biasalah buku - buku resepi lame nie kalo tengok gambar die jea mmg cepat terliur.. 

resepi dalam buku resepi nie kebanyakkannya hasil sumbangan auntie - auntie otai kek zaman dahulu kepada majalah keluarga dan di buku kan.. katanya dalam buku nie.. sebahagian resepi adalah dari Puan Zaidah.. yang kini di gelar Chef Zaidah.. tu yang tak ralat nak cuba.. n actually banyak dah resepi dalam nie dah dicuba zaman nak bermula berniaga dulu.. memang tak penah mengecewakan.. 

tapi untuk full resepi nie saya gabungkan dari 2 resepi yea.. maknanya yang asal takde la salted caramel tu.. cuma kek tairu berkopi sahaja.. yang mana tairu tuh pun saya tukar kepada yogurt.. sebab mama cakap lebih kurang jer tairu n yogurt nie.. walnut tu pun saje ngade letak.. sebab nak kasi nampak jelita.. itu jer.. so kirenyer kalau  nak cuba buat.. takde salted caramel dan walnut pun takper.. bole jer gantikan dengan topping butterscotch atau choc ganace atau buttercream.. mane2 yang suke.. sebab mesti sedapnyer lah!

ok ler.. jom start dengan resepi kek yogurt  berkopi dulu...

bahan - bahannyer...
4 biji telur
2 stgh cawan tepung kek
1 stgh cawan gula halus (yang di saya kurangkan jadi 1 cawan shj)
1 cawan minyak jagung
1 cawan yogurt
1/2 cawan air panas
2 besar kopi segera (saya gantikan dengan 1 susu besar coffee flavour)
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanilla
sedikit garam & gula

cara - caranya

larutkan kopi ( yang mana saya tukar dengan coffee flavour) dgn soda bikarbonat.

pukul minyak jagung + gula sampai hancur, masukkan telur satu persatu dan kacau hingga sebati.

kemudian masukkan tepung, garam serta yogurt.

masukkan bancuhan kopi tadi dan esen vanilla dan kacau hingga rata.

tuangkan adunan ke dalam acuan dan bakar selama 40 minit pada suhu 180'c.

taburkan chocolate chips jika mau...
disebabkan kepanasan oven nie pun bergantung pada jenis oven.. so bole jer check from time to time.. samada dah masak atau tak dengan gunakan toothpick atau chopstick.. kalau masih melekat tu tak masak lagi..

nielah kek nyer sesudah dikeluarkan.. sejukkan dahulu...

sementara tu boleh sediakan sos salted caramel.. sos yang saya buat nie amik dari website nie culinary concoctions by peabody, cume disebabkan takde fresh cream.. saya tukar ke susu cair.. dan tambahkan coffee flavour sebanyak 2 sudu kecil...

kek tu saya belah dua.. dan sapukan sos salted caramel tu dan tutupkan dengan lapisan kek semula..

dan kebetulan kacang walnut ade.. pecah - pecahkan sikit dan bakar pada suhu 100'c selama 10 minit..


baki sos yang ada tadi.. saya tuangkan atas kek.. jadikan topping...


dan taburkan pula kacang walnut tu..

dan inilah hasilnya..


nie kalau bulan posa sedap gak buat berbuka.. kalo rase banyak kek nie.. bole jer potong dan hulurkan pada jiran sebelah.. konpem dieorang sukee.. ^_^



selamat mencuba!

 

Jumpa di Insta @Choco_Tot

Creative Commons License
Share

Roy Tanck's Flickr Widget requires Flash Player 9 or better.